دانلود پرفروش ترین فایل ها# فورکیا # اینترنت#فایل سل#

فایل های پرفروش فورکیا و اینترنت را دانلود کنید(فایل های در این وبسایت قرار داده می شودکه تضمینی و مطمئن هستن ،اگر غیر از این بود به مدیریت اطلاع دهید)سعی شده فایل های دارای ضمانت معتبر گلچین بشه ولی تصمیم با شماست.موفق باشید
4kia.ir

دانلود پرفروش ترین فایل ها# فورکیا # اینترنت#فایل سل#

فایل های پرفروش فورکیا و اینترنت را دانلود کنید(فایل های در این وبسایت قرار داده می شودکه تضمینی و مطمئن هستن ،اگر غیر از این بود به مدیریت اطلاع دهید)سعی شده فایل های دارای ضمانت معتبر گلچین بشه ولی تصمیم با شماست.موفق باشید

شما در این سایت میتوانید به راحتی بهترین فایل ها که دارای ضمانت می باشند را دانلود کنید(فایل سل،فورکیا،همیار دانشجو و....)
بهترین های اینترنت را در این وب سایت بیابید.
طبقه بندی موضوعی


اثر جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف ویتامین های E  و C بر شاخص های رشد و پارامترهای خونی ماهی فلاورهورن (Cichlosoma sp)

اثر جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف ویتامین های E و C بر شاخص های رشد و پارامترهای خونی ماهی فلاورهورن (Cichlosoma sp)

این مطالعه برای تعیین تاثیر سطوح مختلف ویتامین E و C روی شاخص­های رشد و پارامترهای خونی در ماهیان فلاورهورن(Cichlosomasp)انجام شد. 9 جیره غذایی حاوی ترکیبی از مقادیر 0، 100 و 1000 میلی­گرم بر کیلو­گرم غذا از ویتامین E و 0، 100 و 1000 میلی­گرم بر کیلو­گرم غذا از ویتامین C در سه تکرار و به مدت 8 هفته در نظر گرفته شد. وزن اولیه بچه ماهیان 6/3±15 گرم بود. ماهیان هر دو هفته یکبار بیومتری ­شدند و در پایان آزمایش شاخص­های رشد )افزایش وزن بدن، درصد افزایش وزن بدن،‌ ضریب رشد ویژه(SGR)،‌ فاکتور وضعیت، کارایی غذا و ضریب تبدیل غذایی( و تغییرات بیوشیمیایی و هماتولوژیکی (گلوکز، پروتئین کل، هماتوکریت، هموگلوبین، لکوسیت کل، گلبول قرمز، لنفوسیت، مونوسیت، هتروفیل و ائوزینوفیل) مورد ارزیابی قرار گرفت. داده­ها توسط آنالیز واریانس یکطرفه با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که افزودن دوزهای مختلف ویتامین E و C در جیره­های غذایی ماهیان تغییر معنی­داری را در فاکتورهای رشد به جز فاکتور وضعیت تیمارها ایجاد نمود (05/0<P). بهترین نتایج از نظر مقایسه وزننهایی و طول نهایی، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه و ضریب کارایی غذا متعلق به تیمار 1 (جیره حاوی 1000میلی­گرم ویتامینE و1000 میلی­گرم ویتامین C) بود. نتایج پارامترهای خونی نشان داد که سطح ویتامین E و C جیره غذایی اثر معنی­داری روی میزان شاخص­های خونی داشته است(05/0P< ).

 واژه‌های کلیدی: ماهی فلاورهورن، ویتامین E ، ویتامین C ، شاخص­های رشد، فاکتور­های خونی

 1-1- کلیات

1-1-1- ماهیان زینتی

امروزه آبزیان زینتی به گونه­هایی از انواع آبزیان که ارزشمند بوده و دارای ارزش و عیار زینتی باشند اطلاق می­گردند و تنها ماهی­ها را در بر­نمی­گیرند.بنابراین تجارت آبزیان زینتی آب شیرین به تکثیر و تولید وتجارت ماهی­های آب شیرین و سایر آبزیان آب شیرین مانند: میگو، خرچنگ، قورباغه، لاک پشت، گیاهان آبزی و... گفته می شود. بر همین اساس آبزیان زینتی دریایی آب شور نیز به انواع ماهی­های زینتی دریایی و سایر آبزیان دریایی مانند: میگوها، خرچنگ­ها، نرمتنان، صدف­ها، ستاره­های دریایی، خیار دریایی، توتیاها، شقایق­های دریایی، مرجان­ها و...حتی غذای زنده مورد مصرف انواع این آبزیان نظیر آرتمیا، کوپه پودا، کرم­ها و جلبک­ها را در بر­می­گیرد و همه آن­ها جزء تجارت ماهیان زینتی دسته بندی می گردند.یکی از بیشترین جذابیت­ها در مخلوقات آبزی رنگ­های درخشان آن­ها است. که منابع این رنگ­ها از محیط طبیعی آن­ها به دست می­آید (امیدیو[1] و همکاران 2002).

در کسب و کار ماهی زینتی، توانایی پاسخگویی به نیازهای مشتریان برای تولید ماهی های با کیفیت بالا است که همیشه عامل حیاتی است (چوان لیم[2] و همکاران، 2003).

در صنعت پرورش ماهی، تغذیه مهم­ترین عامل تعیین کننده در رشد و بقا آبزیان است و تهیه غذا یکی از مهم­ترین ارکان در تولید ماهیان زینتی به شمار می­رود. هزینه غذا به طور معمول 60 درصد کل هزینه لازم برای یک مجموعه تولید ماهیان زینتی را تشکیل می­دهد. بنابراین غذاهای مصنوعی باید با توجه به اصول علمی فرموله شوند (افشار مازندران، 1381).

 

1-1-2- فلاورهورن

فلاور هورن((Cichlosoma sp یکی از زیباترین ماهی های آب شیرین است که نسبت به سیکلید های دیگر قیمت بالایی دارد، که دارای گونه ها و رنگ های متنوعی است. این ماهی از گونه های مهم اقتصادی می­باشد و دو رگه­ایی از ماهیان Amphilophus trimacalatus،Amphilophus citrinellles و Vieja synspilum، که متعلق به آمریکای جنوبی هستند، می باشد. که به دلیل ویژگی های جذابش بین خریداران محبوب است. پرورش متراکم این ماهی رو به رشد است و بخش مهم اقتصاد در بعضی از کشورها مانند تایلند است که به طور گسترده این ماهی را پرورش می­دهند (کوپی­تایانت[3] و کین­کارن[4] 2011).

نام فلاورهورن((Cichlosoma sp از ترجمه ی نام آسیای شرقی آن "لو هان"[5] گرفته شده است. این ماهی در سال های اخیر از نظر استقبال ماهی دوستان در رده­ی ماهی­هایی نظیر دیسکاس و آروانا قرار گرفته است.

شرایط سخت اکواریوم را از لحاظ دما، سختی اب و pH و نیترات رو تحمل می­کند ولی بهترین pH برای آن­ها 7 تا 8/7 ودمای 27 تا 32 است.

برای این ماهی pH بین 7 تا ۸/۷ و دمای بین 27 تا 32 درجه­ی سانتی­گراد توصیه می شود. لازم به ذکر است که این ماهی بسیار مهاجم و قلمروطلب است وهیچ ماهی را نمی­توان در کنار این ماهی نگهداری کرد. این ماهی حتی به ماهی لجن­خوار داخل آکواریوم حمله­ور می­­شود. این قلمروطلبی حتی در مورد فلاورهای دیگر هم صدق می کند و دو فلاوری که در یک تانک باشند حتما به هم حمله می کنند و یکی دیگری را از پای در میاورد. این مسئله باعث شده است که جفت زدن این ماهی تا حدودی مشکل باشد. چون اگر ماهی نر از ماهی ماده خوشش نیاید و آن را نپذیرد بدون شکآن را خواهد کشت. برای جفت زدن ماهی نر و مادهدو راه وجوددارد:

1-این که از بچگی یک گله را با هم نگهداری کنیم و بعد از این که جفت­ها مشخص شدند، هر جفت را در یک آکواریوم مجزا نگهداری کنیم.

2-این که بین ماهی نر و ماده ی بالغ که هم­دیگر را ندیده­اند شیشه­ای که وسط آن یک سوراخ متوسط وجود داشته باشد و ماهی­ها نتوانند از آن عبور کنند قرار دهیم تا ماهی­ها همدیگر را ببینند و همدیگر را محک بزنند و همچنین به کمک این سوراخ عمل قفل کردن دهان[6] را بتوانند انجام دهند.سپس زمانی که دیدید دو ماهی به هم نزدیک شده اند و به هم حمله نمی کنند، می­توانید شیشه­ی بین آن­ها را بردارید.

. تشخیص جنسیت ماهی در بزرگسالی آسان است. ماهی نر بالغ بسیار زیباتر است و مهمترین مشخصه ی آن داشتن زایده­ای بزرگ بر روی سرش است که همان طور که گفتم به کوک[7] موسوم است. ماهی ماده فاقد کوک است. کوک فلاور چیزی جز چربی انباشته شده بر روی سرش نیست و سوال بسیاری این است که چگونه کوک فلاور را بزرگتر کنند. گفته می­شود که مواد حاوی امگا 3 مانند میگو می تواند بر رشد کوک فلاورهورن تاثیر داشته باشد.

 

 

1-2- ویتامین­ها

یکی از اقلام غذایی که ازنظر کمی جزء نا چیز اما از نظر کیفی جزء ضروری و مهمجیره آبزیان تلقی می­گردد ویتامین ها هستند که خود به دودسته ویتامین های محلول در آب و ویتامین های محلول درچربی تقسیم بندی می­شوند (NRC ، 1993). ویتامین­ها موادبیولوژیکی فعالی هستند که نسبت به محیط فیزیکی و شیمیایی خود فوق­العاده حساسند. فاکتورهای مختلفی از جمله حرارت، فشار، رطوبت، اصطکاک، شرایط زمانی، ترکیب غذا و نور همگی میتواند به­طور غیرمستقیم روی ثبات ویتامین در طول عمل­آوری و انبار غذا اثر داشته باشد (بلداجی، 1381). بااینکه ویتامین­ها نقش سازنده یا تولید کننده انرژی ندارند ولی،‌ اهمیت آن­ها در انجام پدیده­های حیاتی به اندازه­ای است که فقدان یا کمبود هر یک از آن­ها موجب پیدایش اختلالات شدید در یک عضو و یا در تمام بدن می­گردد و برای رشد، تولید مثل، نگهداری و سلامتی آبزی ضروری است اما، به میزان کمی مورد نیاز می­باشند. باتوجه به اینکه ماهیان توانایی کمی در سنتز ویتامین دارند یا اینکه اصلا قادر به سنتز ویتامین نیستند لذا، در جیره غذایی ماهیان پرورشی مقادیر لازم وکافی ویتامین و یا پیش ویتامینی باید در در نظر گرفته شود تا ماهیان پرورشی دچار بیماری کمبود ویتامینی نگردند، چراکه برای رشد طبیعی فعالیت متابولیکی ماهیان وجود ویتامین لازم وضروری است( بشارتی، 1384؛ یوسفی، 1379).

باتوجه به اینکه ماهیان توانایی کمی در سنتز ویتامین دارند یا اینکه اصلا قادر به سنتز ویتامین نیستند لذا، در جیره غذایی ماهیان پرورشی مقادیر لازم وکافی ویتامین و یا پیش ویتامینی باید در در نظر گرفته شود تا ماهیان پرورشی دچار بیماری کمبود ویتامینی نگردند، چراکه برای رشد طبیعی فعالیت متابولیکی ماهیان وجود ویتامین لازم وضروری است( بشارتی، 1384؛ یوسفی، 1379). ویتامین E و C نوترینت­هایمهمی هستند که سیستم ایمنی ارگانیسم را تحت تاثیر قرار می­دهند و فراهم کردن آن­ها در جیره مرگ و میر ماهیان را کاهش می­دهند و شاخص­های رشد را بهبود می­بخشد(مونتر[8] و همکاران، 2001).

 

ویتامین­ها بطور کلی به دو گروه ویتامین محلول در آب و محلول در چربی ممکن است به­صورت پیش ویتامین باشند و پس از ورود به بدن تبدیل به ویتامین شوند ولی، ویتامین­های محلول در آب هیچ­یک به شکل پیش ویتامین یافت نمی­شوند (یوسفی، 1379).

 

ویتامین C و E جزء مهم ترین مواد مغذی موثر بر سیستم ایمنی بدن ماهی هستند، و عرضه هر دو ویتامین می تواند مرگ و میر را کاهش دهد وعملکرد ماهی را بهبود بخشد ، در حالی که پاسخ ایمنی اختصاصی و غیر اختصاصی را افزایش می­دهد (والی[9] و همکاران، 1998؛ ارتنو[10] و همکاران، 2001 شیائو[11] و هسو[12]، 2002، پانکائو[13] و همکاران، 2004). هر دو ویتامین ها می­توانند مانع سرکوب سیستم ایمنی شوند (واگبو[14]، 1994؛ مونترو و همکاران، 1999؛ بلو[15] و همکاران 2005)، تنفس مداوم در فاگوسیتها را بهبود بخشند (واگبو، 1994؛ ارتنو و همکاران، 2001)، در پاسخ التهابی کمک کنند (پتریک[16] و همکاران، 2003؛ بلو و همکاران،2005، رنو[17] و همکاران، 2005)، و فعالیت سلول فاگوسیت را افزایش دهند.(ارتنو و همکاران، 2001؛ ساهو[18] وموکرجی[19]، 2002، پانگائوو همکاران، 2004). علاوه بر این، آن­ها آنتی اکسیدان­ها ی قوی هستند که اثر آن­ها در محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو به بافت های مختلف ماهی(ادهم[20] و همکاران، 2000)، افزایش مقاومت غشاء سلول های قرمز خون(ساهو و موکرجی، 2002، پیرس[21] و همکاران، 2003؛ سائو و همکاران، 2004؛ کایرون[22] و همکاران، 2004؛ چن[23] و همکاران، 2004) و حفاظت از توابع لکوسیتی ارائه شده است (ورل­هاک[24] و همکاران، 1996؛ والی و همکاران،1998؛ ادهم و همکاران، 2000؛ کوستا[25] و همکاران، 2002؛ ساهو وموکرجی، 2002).

بر همکنش بین ویتامین C و E هم در داخل بدن و در شرایط خارج از بدن نشان داده شده است (هامر[26] و همکاران، 1997؛ والی و همکاران، 1998؛کوستا و همکاران، 2002؛ ارتنو و همکاران، 2001، 2003، چن و همکاران، 2004).

با توجه به اثرات توأم عمل ترکیبی هر دو در برخی از عملکرد های بیولوژیک دو مکانیسم اصلی دخیل در تعامل بین ویتامین C و E وجود دار، یکی حفاظت همزمان از فاز آب و چربی است در برابر اکسیداسیون، و دیگری بازسازی ویتامین E از رادیکال های ویتامین E توسط ویتامین C است (هامر و همکاران، 1997؛ ارتنو و همکاران، 2001). چندین مطالعه نشان داده اند که میزان بالای ویتامین C و E پایداری سیستم ایمنی ماهی افزایش می­دهد (کوستا و همکاران، 2002؛ ساهو و موکرجی، 2002، پیرس و همکاران، 2003؛ چن و همکاران، 2004؛ لین و شیائو، 2005). با این حال، لازم است که یک تعادل بین ویتامین C و E در رژیم غذایی ماهی نگه داشته شود (اورتنو و همکاران، 2000؛ چن و همکاران، 2004).

هر چند در سیستم پرورش متراکم، غذای تجاری ماهی حاوی مقدار مناسبی از ویتامین برای رشد ماهی است ولی، نیاز ویتامین E و C برای تحریک سیستم ایمنی خیلی بیشتر از سطح مورد نیاز برای رشد ماهی و جلوگیری از ظهور علائم کمبود است بنابراین مقدار بیشتر ویتامین E و C برای رشد و بقا بالاتر ضروری است (اندراد[27] و همکاران، 2007).

 

1-2 -1- ویتامین E

ویتامینE رادستهایازترکیباتتحتعنوانآلفاتوکوفرولهاتشکیلدادهاندکهآلفاتوکروفرولمهمترین آن­ها ست. ویتامینEبهفرمول 22H50O2)(C یکترکیب آلیهتروسیکلیکمشتقازهستهکرومان[28]می­باشد. به طور کلی ویتامینE بهگروهیازترکیباتفعالکهبهیکدیگرشباهتزیادیدارنداطلاقمی­شود (ناکاگاوا[29] و همکاران،2007). لذا داشتن اطلاعات درمورد نیازهای ویتامینی خصوصا ویتامین های مهم و ضروری مانند ویتامین E و C در جیره غذایی آن­ها که تاثیر زیادی درفرآیندهایرشد،متابولیسموتولیدمثلوشاخصهایخونی دارندضروریبهنظرمی­رسد. چهار ویتامین اشباع با عناوین آلفا، بتا، گاما، زیگما-توکوفرول شناخته شده­اند که شکل آلفا-توکوفرول از نظر بیولوژیکی فعالترین آن­ها بوده و در طبیعت نیز بیشتر یافت می­شود اشکال بتا، گاما، زیگما به ترتیب 25٪، 10٪، 1٪ فعالیت شکل آلفا توکوفرول را بروز می­دهند به دلیل آ­نکه استری شدن ویتامین E پایداری آن را افزایش می­دهدمکمل­های تجاری آن حاوی استات- - d آلفاتوکوفریل هستند. ایزومر نوع L فعالیت کمتری داشته، بنابراین یک میلی گرم ایزومر D فعالیتی برابر با 36/1 واحد بین­المللی را دارا می­باشند(یوسفی،‌ 1379). به نظر می­رسد جذب توکوفرول در مجرای روده انجام می­پذیرد. در شرایط عادی جایی که مقدار کافی صفرا منوگلیسیرید وجود داشته باشد هر دو شکل آلفا توکوفرول (D و L )به خوبی جذب می­شوند اما، با مقادیر مساوی آن­ها در جیره غذایی ماهیان پرورشی غلظت L آلفا توکوفرول از غلظت D آلفا توکوفرول در خون ماهیان کمتر است (یوسفی، 1379).

اگرچه درمورد تاثیر ویتامین­ها و پاسخ به سیستم ایمنی مطالعات زیادی انجام شده است ولی درمورد ارتباط بین ویتامین جیره غذایی و پاسخ ماهی به استرس اطلاعات کمی وجود دارد و اغلب مطالعات درمورد ارتباط ویتامین C با استرس در ماهی متمرکز شده­اند و تعداد کمی مطالعات درمورد تاثیر ویتامین E بر استرس انجام شده است (مونتر و همکاران، 1999؛ مونتر وهمکاران، 2001). هر چند در سیستم پرورش متراکم، غذای تجاری ماهی حاوی مقدار مناسبی از ویتامین برای رشد ماهی است ولی، نیاز ویتامین E و C برای تحریک سیستم ایمنی خیلی بیشتر از سطح مورد نیاز برای رشد ماهی ، جلوگیری از ظهور علائم کمبود است بنابراین مقدار بیشتر ویتامین E و C برای رشد و بقا بالاتر ضروری است (اندراد[30] و همکاران، 2007).

فعالیت ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان محلول در چربی است که لیپوپروتئین­ها، لیپیدها و غشاهای بیولوژیکی را از اکسید شدن محافظت می­کند(یوهانگ لین، 2005). فعالیت ویتامین E حفظ اسیدهای چرب چند غیر اشباعی در برابر اکسید شدن توسط رادیکال آزاد است(هامر، 1998).ویتامین E برای حفظ ایمنی بدن، کیفیت گوشت، مقاومت گلبول­های قرمز در برابر همولیزه شدن و نفوذپذیری مویرگ­ها و ماهیچه قلب مورد نیاز است(هالور، 2002). ویتامین E به عنوان آنتی­اکسیدان بیولوژیکی فعالیت داشته و ماکروملکول­هایی از قبیل DNA لیپید و پروتئین و دیگر ملکول­ها را از اکسید شدن توسط رادیکال آزاد در طی متابولیسم عادی یا تحت شرایط آلودگی، فساد و استرس محافظت می­کند(چن و همکاران، 2004). ویتامین E به دلیل محلول بودن در چربی مقادیر اضافی آن در بدن، در اندوخته­های چربی ذخیره شده و افزایش بیش از حد آن در جیره باعث هیپبرویتامینوز می­شود که سبب کاهش رشد، واکنش سمی کبد و افزایش مرگ میر می­شود(ورهاک، 2004).

 

1-2-2- ویتامین C:

 

یکیازویتامینهایبسیارمهممحلولدر آبویتامین (C6H8O6) C استکهبهناماسیداسکوربیکنیزشناختهمی­شود. ویتامین C ازگلوکزوسایرقندهایسادهتوسطگیاهانوبسیاریازگونههایجانوریسنتزمیشود.اینویتامیندرطبیعتفراوانبودهواغلبجاندارانوگیاهانقادرنداینترکیبشیمیاییراازاسیدگلوکورونیکبیوسنتزکنند (هالور[31]،2002؛کیف[32]، 2001). ویتامین C جزء ویتامین­های محلول در آب می­باشد جذب این ویتامین نسبتا ساده است چراکه آب به­طور دائم از طریق روده در حال جذب است. زیاد بودن این دسته از ویتامین­ها در جیره غذایی مشکل خاصیی را برای آبزی به­وجود نمی­آورد و از بدن دفع می­شود (ورهاک[33]،2004).

 

اسید اسکوربیک در طبیعت فراوان بوده و اغلب جانوران و گیاهان قادرنداین ترکیب شیمیایی را از اسید گلوکورینیک بیوسنتز کنند. ماهیان به دلیل اینکه فاقد آنزیم ال-گلونولاکتون اکسیداز می­باشد نمی­توانند گلوکز را به اسید اسکوربیک تبدیل کنند، بنابراین بایستی به میزان کافی ویتامین C در جیره غذایی وجود داشته باشد(فراکالوسی[34]، 2001؛ البیو[35]، 2007). ویتامین C برای رشد طبیعی و تکثیر در جانوران استخوانی ضروری است و عملکرد سیستم ایمنی را در برخورد با شرایط استرس یا عوامل بیماری­زا افزایش می­دهد(چن و همکاران، 2003). علایم کمبود اسیداسکوربیک به اختلالات متابولیسمی، تغییر شکل ستون مهره­ها، تغییر شکل در آبشش و مهره­ها، خونریزی داخلی و خارجی، پوسیدگی باله، افزایش حساسیت در برابر عفونت ناشی از باکتری­های بیماری­زا و کاهش جذب کلسیم توسط آبشش و پوست منجر می­گردد(افشار مازندران، 1381)، همچنین باعث کاهش قدرت التیام زخم، پیچ خوردن رشته­های آبششی، کاهش قدرت از تخم بیرون آوردن وآسیب دیدن شکل رشته­های کلاژن می­شود(بشارتی، 1384).

بعلاوه کمبود ویتامین C در میگو باعث کاهش میزان تغذیه، هضم ناقص غذا،‌ افزایش مرگ و میر پس از پوست­اندازی و سیاه شدن آبشش­ها و در موارد پیشرفته باعث مرگ سیاه (که به صورت سیاه شدن پوست و آبشش می­باشد)می­شود (ورهاک، 2004).

 

1-3- فرضیه‌ها

فرضیه‌های این تحقیق عبارتند از:

1- مکمل­های ویتامینی E و C در جیره­های غذایی باعث بهبود فاکتور­های رشد در ماهی فلاورهورن می­شود.

2- مکمل­های ویتامینی E و C در جیره­های غذایی باعث بهبود فاکتور­های خونی در ماهی فلاورهورن می­شود.

 1-4- اهداف

هدف از انجام این تحقیق:

1- تعیین دوز مناسب ویتامین C و E برای بهبود فاکتور­های خونی و رشد ماهی فلاورهورن.

 

 

1 Emidio Gomes

2 Chuan Lim

[3]Kupttayanant

[4]Kinchareon

3Luo Han

1 Lip Lock

2 KOK

[8] Montero

2 Wahly

3 Ortuño

4 Shiau

5 Hsu

6 Puangkaew

1 Waagboo

2 Belo

3 Petric

4 Reno

5 Sahoo

6 Mukhejee

7 Adham

8 Pearce

9 Kiron

10 Chen

11 Verlhac

12Cuesta

1 Hamre

2 Andrade

3 Chromane

[29] Nakagava

1 Andrade

[31]Halver

[32]Keefe

3 Verhac

1Fracalossi

2 Lbiyo

 

 



جهت کپی مطلب از ctrl+A استفاده نمایید نماید



نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی